preskoči na sadržaj
Povijest škole

 

Ljeti  1983. godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju osnovne škole u Sloboštini koja je otvorena 6. rujna 1984. Početkom te školske godine 1984./85. škola broji  587 učenika od 1. do 8. razreda s područja MZ Sloboština. Na zadovoljstvo učenika od 23. ožujka 1985. vrata škole bila su otvorena i nedjeljom, a sve kako bi učenici plesali, igrali šah i nogomet, slušali glazbu, čitali knjige i sudjelovali u kvizovima znanja. Na prijedlog učenika u svibnju iste godine škola je po velikanu dječje književnosti  dobila ime Branko Ćopić. S vremenom broj upisanih učenika raste pa je 1987. godine školu pohađalo 1128 učenika podijeljenih u 40 razrednih odjela, a nastava je bila izvođena u tri smjene. Zahvaljujući sredstvima građana MZ Sloboština 1988./89. šk. godine izgrađeno je igralište polivalentnog sadržaja koje učenici koriste za nastavne i izvannastavne aktivnosti, ali i u slobodno vrijeme.
Ratne devedesete utjecale su na rad i život škole. Godine 1991. utvrđen je novi naziv škole i od tada škola nosi naziv Otok. Broj učenika upisanih u prve razrede postaje manji, no unatoč tome škola nastavlja razvoj. U suradnji s Centrom za socijalni rad Dugave 1996. godine učenicima je omogućeno pohađanje produženog stručnog postupka (PSP). Te školske godine škola postaje članicom Hrvatske mreže škola koje promiču zdravlje i u skladu s tim pojam Zdrava škola postaje sastavni dio školskoga duha. Kroz projekt Zajedništvo prirode i čovjeka čuva naše zdravlje pokrenut je Eko-radio Otok i oblikovan zaštitni znak projekta koji se i danas koristi kao simbol škole.
Kroz projekt I biljke imaju dušu generacije učenika sadnjom stabala ostavljale su iza sebe živi zapis koji će svjedočiti o njihovom pohađanju škole i oplemeniti zelenilom prostor oko škole. U akcije uređenja školskoga vrta uz učitelje i učenike uključivali su se i roditelji, a  2012. godine postavljena i učionica na otvorenom u kojoj se održava nastava.
Od samog početka rada škole uz redovnu nastavu održavaju se  i mnogobrojne izvannastavne aktivnosti. Učenici su bili uključeni u mali i veliki pjevački zbor, orkestar, literarnu, recitatorsku, dramsku, novinarsku i kulturološku grupu te u grupu malih knjižničara. Svoje interese učenici su ostvarivali i kroz rad učeničke zadruge, grupe keramičara, lutkarske grupe, likovne grupe mlađih razreda, njemačke sekcije, folklorne, plesne, filmske i foto skupine, ali i izbornog predmeta Građanski odgoj za ljudska prava i niza grupa dodatne nastave kao što su mladi informatičari, biolozi, matematičari, geografi, kemičari i dr. Početkom 1995. godine s radom počinje i Školski športski klub Sloboština u koji se učenici s oduševljenjem uključuju. Navedene izvannastavne aktivnosti i danas su aktualne i provode se s istim žarom i veseljem.
Uspješnu suradnju škola je ostvarila s brojnim institucijama. Među njima su Hrvatsko prirodoslovno društvo u suradnji s kojim škola provodi program Mladih čuvara prirode, Hrvatski crveni križ čiji program Prve pomoći škola provodi, Francuski institut koji daje potporu u provođenju francuskog jezika kao izbornog predmeta, Učiteljska akademija, Hrvatska radiotelevizija, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i dr. Do 1997. godine školski prostor je korišten nedjeljom za održavanje svete mise te su mnogi učenici svoje svete sakramente prve pričesti  i krizme primili upravo u prostoru škole. Danas se u školi održavaju Državni stručni ispiti, Županijska stručna vijeća kao i stručna predavanja i seminari.

   

 

TražilicaŠkolsko zvono


Ulazi u školu


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Školske online novine

Anketa za učenike
od 5. do 8. razreda OŠ Otok:

https://forms.office.com
/r/4RHfzzsTzX

 

Otoktok pratite na (klikni na sliku ili ovdje)


Virtualna knjižnica


Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 10. 2021.

Ukupno: 28493
Ovaj mjesec: 270
Ovaj tjedan: 91
Danas: 30

Korisni linkovi
Facebook

e-Dnevnik

CARNnet

Sluzbene stranice

preskoči na navigaciju